Maanjäristykset Kreikassa

Maanjäristykset ovat Kreikassa jokapäiväistä elämää, sillä suomalaistenkin rakastama lomaparatiisi sattuu sijaitsemaan maailman aktiivisimpiin lukeutuvien mannerlaattojen yhtymäkohdan lähellä. Miten yleisiä maanjäristykset sitten ovat Kreikassa, ovatko ne voimakkaita – eli kannattaako niitä pelätä – ja miten niiden aikana tulee toimia?

Monetkaan matkanjärjestäjät eivät kerro asiakkailleen, eli sinulle, että saatat hyvinkin aurinkoisen lomasi aikana kokea maan keinuvan ja tanssivan jalkojesi alla – muustakin syystä kuin liiasta edullisen alkoholin nauttimisesta tai rakastumisesta johtuen – saati sitten anna toimintaohjeita. He eivät suinkaan ole asiasta tietämättömiä, mutta heillä on ”oma lehmä ojassa” eli maanjäristykset eivät ymmärrettävästi nosta myyntilukuja vaan lietsovat pelkoa. Jos järistyksistä mainitaan, se tapahtuu useimmiten pikkuprintillä olevan lomaehtojen tekstin seassa. Eli juuri siellä, missä innoissaan lomaa suunnittelevan ja aurinkoa kaipaavan silmä ei yleensä vieraile.

Onneksi osaat etsiä tietoa netistä ja olet vankan lukutaidon omaava suomalainen. Koska tieto on tunnetusti valttia ja vähentää pelkoa, lue seuraavasta, mikä sinua Kreikassa odottaa. Tulet huomaamaan, että matkasi on varsin turvallinen, mutta muutama toimintaohje kannattaa opetella jo etukäteen.

Maanjäristysten yleisyys Kreikassa

Kuten sanottu, ihastuttava Kreikka lukeutuu maailman ahkerasti huojuviin alueisiin. Euroopan tasolla se pitänee kärkipaikkaa yhdessä Italian kanssa. Järistykset ovat kuitenkin pääsääntöisesti suhteellisen pieniä, eli alle 4 Richteriä, jolloin niitä ei edes huomaa. Toisinaan kuitenkin maa vapisee niin reippaasti, että se saa sydämentykytyksen lisäksi aikaan ihan aineellisia vahinkoja, onneksi jopa silloin henkilövahingot ovat nykyään harvinaisia.

Viimeisin suuri ja kuolemantapauksia aiheuttanut järistys tapahtui syyskuussa 1999 aivan Ateenan laidalla olevan Parnitha-vuoren kohdalla. Yli 100 rakennusta romahti ja peräti 143 ihmistä menetti henkensä. Mutta silloin olikin kyseessä peräti 6 Richterin ”pintajäristys”. Ateena on perinteisesti välttynyt suurilta järistyksiltä ja pahoilta vaurioilta, joten sen vanhemmat rakennukset ovat myös heppoisempien rakennussäädösten mukaan rakennettuja. Kieltämättä maanjäristys on mieleen jäävä kokemus, jollaista ei kukaan toivo elävänsä uudestaan. Esimerkiksi 5. kerroksessa kohtuullinen järistys jo tuntuu vahvalta huimaukselta ja heilunta voi jatkua kauankin.

Jo historian hämärissä järistyksistä on kerrottu kreikkalaisten myyttien ja jumalien muodossa. Äkkipikaisen ja epätasaisen luonteen omaava merenjumala Poseidon on perinteen mukaan maanjäristysten aiheuttaja, ja saakin kiukunpurkauksia alituiseen. Edes aika ei ole saanut kyseisen jumalan mielenalaa rauhoittumaan. Kreikkalaiset ovat tunnetusti temperamenttisia, joten älä odota heidän asuttamalta maaperältäkään muuta! Suomalaiset taas ovat tasaisen luonteen omaavia, joten…

Tänään tiede selittää asian mannerlaattojen hankautumisella, ja siitä vapautuvan jännitteen äkkinäisellä vapautumisella. Vähän kuin itse vetäisit kuminauhaa, jossain vaiheessahan se joko luiskahtaa kädestäsi tai katkeaa. Ja koska suloinen Kreikka istua nököttää kahden mannerlaatan yhtymäkohdan liepeillä, järistykset tapahtuvat usein lähes jalkojen alla. Ja jännitteet purkautuvat jatkuvaan ja on aivan normaalia, että vuorokauden aikana Kreikan alueella rekisteröidään useita järistyksiä. Siis rekisteröidään, koska useimmiten kokoluokka on 2 – 3 Richterin välillä. On muuten parempi, että maa tärisee useaan ja vaimeammin kuin että se tapahtuisi harvakseltaan mutta sitäkin tuhoisimmin tuloksin!

Miten toimit maanjäristyksen aikana

Älä huolehdi liikaa järistyksen mahdollisuuden suhteen, vaan opettele, miten voit varautua ja toimia, jos sellainen epäonneksesi sattuu kohdalle. Seuraavassa tiivistetyt ohjeet:

  • Tutustu aina ennakkoon hotellihuoneesi tai muun loma-asumuksesi pohjapiirrokseen. Ainakin hotellissa sellaisen pitäisi aina löytyä oveen kiinnitettynä. Opettele lähimmän portaikon ja uloskäyntien paikat, jotta osaat suunnistaa niihin vaikka pimeässä, suurempien maanjäristysten aikaan sähköt usein katkeavat. Jollei pohjapiirrosta löydy, tee itse tutkimusretki ja ota sijainneista selvää. Et tarvitse siihen paria minuuttia kauempaa.
  • Jos olet sisällä, älä säntää juosten ulos, etenkään jos uloskäynti ei ole aivan vieressä. Hissin käyttö ja parvekkeelle meno ovat niin ikään kiellettyjä, ethän tahdo jumittua sähkön katketessa hissin sisälle tai ottaa sitä riskiä, että parveke romahtaa. Käy sen sijaan jonkin tukevan huonekalun alle tai esimerkiksi sängyn tai sohvan vierelle. Suojaa aina kalleinta omaisuuttasi, eli päätäsi ja niskaasi, käsivarsilla. Odota huojunnan loppumista, ja mene vasta sitten ulkotiloihin.
  • Jos olet ulkosalla, pysy ulkona! Älä seisoskele rakennusten, kallioiden, siltojen tai sähköjohtojen läheisyydessä, vaan etsiydy avaralle paikalle, kuten torille tai aukiolle. Sähköjohdot voivat katketa ja heilutella tappavaa sähköannosta ympäriinsä, silta voi periaatteessa romahtaa, kalliosta lohjeta palasia jne. Muista, että pääjäristystä seuraa usein jälkijäristys tai useampia, joten ulkosalla on aina turvallisinta olla. Tai sitten ensimmäinen huojunta ei ollutkaan vielä pääjäristys. Vaikka tsunamit ovat Kreikassa harvinaisia, on silti parasta hakeutua pois aivan meren rannalta. Muista myös, että puhelinta ei saisi käyttää ilman todella painavaa syytä – eli älä kuormita heti verkkoa kertoaksesi tutuille Suomessa, ettei sinulla ole vaaraa – jotta tärkeät puhelut pääsevät läpi. Ehdit soitella hieman myöhemminkin, eihän kukaan voi sinua kotimaasta käsin kuitenkaan heti auttaa.
  • Jos majoitut hotellissa, tee aina, kuten henkilökunta neuvoo. Heidät on koulutettu toimimaan oikein ja he myös tietävät, minne sinun tulee mennä esimerkiksi siksi aikaa, kun hotellin mahdollisia vaurioita tarkastetaan.

 

Sinun ei siis suinkaan tarvitse olla Nostradamus tai kurkkia kristallipalloon voidaksesi ennustaa, että Kreikassa lomailusi aikaan siellä tulee järisemään. Eri asia on, tuletko itse sitä havaitsemaan. Pidä ennen kaikkea mielessäsi, että järistykset ovat pääsääntöisesti pieniä ja että Kreikassa rakennukset on rakennettu maanjäristyksiä silmällä pitäen kestämään reiluakin huojuntaa ja tärinää.

Muista myös, että maa voi järistä myös Suomessa, Lontoossa tai New Yorkissa, vaikkakin pienemmällä voimalla. Maanjäristykset eivät suinkaan ole vain Kreikan yksinoikeutta.

Lisää tietoa maanjäristyksistä Kreikassa löytyy: Kreikkaan.net/maajäristykset

Jos haluat lukea lisää maanjäristyksistä tai seurata niiden esiintymistä reaaliajassa, käväise sivustoilla:

Helsingin Yliopisto: Geotieteiden ja maantieteen laitos

European-Mediterranean Seismological Centre


Kommentit

Maanjäristykset — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>