Pieni Samoksen saari on on 80-luvun loppupuolelta asti ollut suomalaisten matkanjärjestäjien ohjelmassa. Samos on idyllinen pieni saari Egeanmeressä aivan Turkin rannikon tuntumassa. Saarella on lukuisia luonnonkauniita paikkoja ja useita mukavia rantoja.
Maantiede
Samoksen saari on vain noin 40 kilometriä pitkä ja keskimäärin noin 10 kilometriä leveä. Se sijaitsee lyhimmillään vain noin kahden kilometrin päässä Turkin rannikolta. Saaren pääkaupunki on Samos ja siellä on asukkaita noin 9000. Toinen merkittävä paikka on Pythagorion ja siellä on asukkaita vähän alle 2000. Koko Samoksen saarella on asukkaita noin 40 000. Saaren pääkaupunkia kutsutaan myös nimellä Vathi ja se on myös matkatoimistojen suosima nimitys. Siten pääkaupunki erottuu saaren muista kohteista. Englanninkielinen nimitys on Samos City ja paikanpäällä se on lyhyesti Samos.
Historiaa
Samos kuului Antiikin ajalla Helleeniseen kulttuuriin ja siellä vaikutti kuuluisa matemaatikko ja tiedemies Pythagoras, jonka mukaan on myös nimetty Pythagorionin kylä. Samos oli Antiikin aikana kukoistava valtio ja muita kuuluisuuksia olivat filosofi Epikuros, tähtitieteilijä ja matemaatikko Aristarkhos, kirjailija Aisopos.
Matkailu
Samos on rauhallinen ja kiireetön paikka. Alueella on runsaasti hyviä ruokapaikkoja ja kauniita hiekkarantoja. Paikka sopii rauhallista lomanviettopaikkaa etsivälle. Saaren korkeuserot ovat suuret ja tiet kapeita ja mutkaisia. Lapsiperheiden ja liikuntarajoitteisten kannattaa valita majoitus mahdollisimman läheltä rantaa. Lastenvaunujen/rattaiden kanssa saarelle on hyvin hankala liikkua, pyörätuolilla lähes mahdotonta.
Nähtävyydet
Unescon maailmaperintöluetteloon on saarelta nimetty kaksi kohdetta: Pythagorionin kylä ja Heraion, joka oli Hera jumalalle pyhitetty temppeli. Samoksen Arkeologisessa museossa on Heraionin temppelin alueelta löydettyjä esineitä. Tämä on siis saaren pääkaupungissa Samos Cityssä olevassa museossa. Pythagorionin kylässä on myös Arkeologinen museo. Muita nähtävyyksiä ovat Eupaliniuosen vesitunneli, Pythagoraan opetusluola ja Pana gia Spiliani –luostari. Luostareita on Samoksen saarella useita.
Muuta
Samos, kuten Kreikan kohteet yleensä, sopii erinomaisesti lapsiperheille. Aivan pienten lasten kohdalla täytyy huomata, että varsinkin Samoksen kaupungissa ja Pythagorionin kylässä on erittäin vaikea liikkua lastenrattaiden tai -vaunujen kanssa.
Koska Kreikka kuuluu eurojärjestelmän piiriin rahanvaihtoa ei tarvita. Jos matkustat jostain muusta kuin euro maasta, kuten Ruotsista, Norjasta tai Britanniasta, niin silloin rahaa pitää luonnollisesti vaihtaa euroiksi. Rahanvaihtajien marginaalit ovat lomakohteissa (pois lukien lentokentät) yleensä melko pienet, joten raha kannattaa vaihtaa vasta perillä lomakohteessa. Samoin jos sinulla on muilta matkoilta yli jääneitä seteleitä kuten kruunuja, puntia tai dollareita ne kannattaa ottaa mukaan ja vaihtaa perillä euroiksi.
Lomalle kannattaa ottaa mukaan yleensä luottokortti, jos sellaisen omistaa tai hankkia sellainen matkaa varten. Luottokortilla voi tehdä isommat ostokset turvallisesti. Pieniin ostoksiin kannattaa käyttää käteistä ja luottokorttia ei kannata pitää mukana kuin silloin kun on erikseen tarkoitus ostaa jotain vähän isompaa. Pienimmät liikkeet eivät hyväksy luottokortteja ollenkaan.
Vakuutus
Matkavakuutus kannattaa pitää ehdottomasti voimassa. Esimerkiksi joihinkin luottokortteihin saa liitettyä edullisen matkavakuutuksen. Matkavakuutuksia on kahta tyyppiä: jatkuva matkavakuutus, jolloin matkavakuutus on aina voimassa. Tai määräaikainen matkavakuutus, jolloin vakuutus otetaan yleensä jotain tiettyä matkaa varten. If matkavakuutus -10% .
Lisää Samoksesta:
Samos – kreikkaan.net (aiemmin kreikka.gr) sivuston laaja Samos aiheinen tietopaketti: historia, ostokset, rannat, ruokailu, nähtävyydet…
Matkavakuutuksesta sen verran, että ilman sitä en lähtisi edes Kreikkaan, vaikka siellä kelpaakin Kelan myösntämä euroopplainen sairaanhoitokortti. ?reikan julkiset terveyspalvelut eivät ole kummoiset eikä sairaaloita ole joka paikassa. Yksityisiä lekureita sen sijaan löytyy aivan kaikkialta ja heitä voi häiritä yöaikaankin. Vain matkavakuutus korvaa ne kulut. Muistakaa kuitenkin, ettei matkavakuutus kata esimerkiksi sukellusta tai muita uhkarohkeiden lajeiksi luokiteltuja urheilumuotoja. Osaan saa katteen lisämaksulla, joten ehdot pitää lukea huolella. Parhaan suomalaisen matkavakuutuksia käsittelevän sivuston olen bongannut täältä: http://matkavakuutus.info/