Peloponnesoksen niemimaalle on tehty matkoja jo jonkin aikaa. Se tuo Kreikan saariin verrattuna mukavaa vaihtelua. Vuokraa-auto ja voit ajaa vaikka Ateenaan.
Maantiede
Peloponnesos (eng. Peloponnese) on niemimaa Manner-Kreikassa. Noin 300 kilometriä halkaisijaltaan oleva pyöreähkö saari on kiinni Manner-Euroopassa vain muutaman kilometrin levyisellä kannaksella (Korintin kannas).
Alueen pääkaupunki on Tripoli ja koko Peloponnesoksen niemimaalla on asukkaita noin 650 000.
Historiaa
Historian aikana Peloponnesos on ollut lukuisten taisteluiden näyttämönä. Sijaitsihan sotaisana tunnettu Spartan kaupunki juuri täällä Peloponnesoksen niemimaalla. Muita tällä niemimaalla sijainneita muinaisen Kreikan kaupunkivaltiota olivat: Pylos, Korintti, Argos ja Olympia.
Matkailu
Peloponnesoksen alueella tehdään matkoja useisiin kaupunkeihin. Moni lähtee matkaan vuokratakseen auton ja nähdäkseen laajemmin Manner-Kreikkaa. Matkoja tehdään Suomesta ainakin seuraaviin pikku kaupunkeihin: Finikonda, Skefidia, Kilini ja Kardemelli.
Nähtävyydet
Peloponnesoksen alueella sijaitsee runsaasti Antiikin ajan nähtävyyksiä. Niistä suurimpana voi pitää Korintin kanavaa, jonka historia ulottuu 5000 vuoden taakse. Nykyinen kanava on noin 100 vuotias. Korintin alueelta löytyy myös muinaisen Korintin rauniot ja Apollon temppelin jäännökset.
Muuta
Koska Kreikka kuuluu euro alueeseen niin rahaa ei tarvitse vaihtaa. Jos matkustat jostain muusta kuin euro maasta, kuten Ruotsista, Norjasta tai Britanniasta, niin silloin rahaa pitää luonnollisesti vaihtaa euroiksi. Rahanvaihtajien marginaalit ovat lomakohteissa (pois lukien lentokentät) yleensä melko pienet, joten käteinen kannattaa vaihtaa vasta perillä lomakohteessa. Samoin jos sinulla on muilta matkoilta yli jääneitä seteleitä kuten kruunuja, puntia tai dollareita ne kannattaa ottaa mukaan ja vaihtaa perillä euroiksi. Lomalle kannattaa ottaa mukaan yleensä luottokortti, jos sellaisen omistaa tai hankkia sellainen matkaa varten. Luottokortilla voi tehdä isommat ostokset turvallisesti. Pieniin ostoksiin kannattaa käyttää käteistä ja luottokorttia ei kannata pitää mukana kuin silloin kun on erikseen tarkoitus ostaa jotain vähän isompaa.
Matkavakuutus kannattaa pitää ehdottomasti voimassa. Matkavakuutuksia on kahta tyyppiä: jatkuva matkavakuutus, jolloin matkavakuutus on aina voimassa. Tai määräaikainen matkavakuutus, jolloin vakuutus otetaan yleensä jotain tiettyä matkaa varten. If matkavakuutus -10% .
Kahdella ännällä siis ei ”Peloponesos” vaan Peloponnesos.
Peloponnesos on edelleen useimmille suomalaisille täysin tuntematon matkakohde, Ateenan läheisyydessä sijaitsevia Mykenen raunioita ja Epiduroksen legendaarista teatteria lukuunottamatta. Sparta on varmaan nimeltä kaikille tuttu muinaisen Kreikan sodissa menestyksekkäimpänä kaupunkivaltiona, mutta myös sen lähellä sijaitseva Monemvasia vanhoine linnoineen on vaikutava kokemus. Kalamatasta puolestaan tulevat ne maailman kuuluisimpiin oliiveihin lukeutuvat Kalamatan oliivit, ne isot tummat mollukat, ja Olympoksella pääsee lähemmäs muinaisia kreikkalaisia jumalia kuin missään muualla.
Peloponnesosta ei vielä osata hyödyntää matkatoimnistojen osalta juuri lainkaan. Esimnerkiksi Ateenassa lomaileville on tavallisetsi tarjolla retkiä vaan tuonne Mykeneen ja Epidaurokseen. Sitä laajemmalti eivät vielä osaa turisteja aluyeelle houkutella. Kahden-kolmen päivän ympäriajelun aikana kuitenkin ehtisi koluta nuo kaikki historiankirjoista kuuluisat paikat. Juuri luin Monemvasian linnoituksesta ja kuvat olivat vaikuttavia. Jopa huiman sotamaineen omanneessa Spartassa suosittelisin käymään, sillä nyky-Spartan pohjoisosasta alkavat muinaisen mahtivaltion rauniot, joilla voi huokailla Leonidaksen legendaa muistellessa.
Nafplio (mikä lienee oikea kirjoitusmuoto)) oli aikanaan jonkin suomalaisen matkanjärjestäjän listoilla ja samoin Loutraki, mutta tämä Kreetan tarjonta tuntuu riittävän useimmille lomalaisille..Olisikohan ollut Aurinkomatkat. Huomio Apollomatkat, nyt olette aloittaneet Ateenan Rivieran niin olisko laajentaminen paikallaan?
Niin, Loutraki on sekin merenrantakohde, muttei todellakaan vedä vertoja Kreikan saarille. Loutraki on pieni kaupunki, jonka meri on myös suhteellisen syvä ja siten kylmä, tuulistakin on usein ja siten allokot korkeita. Oikeastaan muuta tarjontaa kaupungilla ei rantaansa lukuun ottamatta olekaan, varmaan siksi jäi pois kohteiden luettelosta. Nafpliolla on sitten jo enemmän katseltavaa, kuten vanha linnoitus ja itse ainakin pidän siitä enemmän kuin Loutrakista. Monemvasia on upea linnoituksineen ja vanhoine kaupunkeineen, se on myös pienellä saarella, jonne pääsee mantereelta suoraan jalkaisin ja tarjoaa aivan huumaavaa tunnelmaa. Uusi kaupunki ei ole suuri mutta kyllä sieltä perusmukavuudet löytyy. Sopii erinomaisesti historiallista miljöötä ja hiljaisuutta kaipaaville.